Målet med projektet Baltic Fish, som lanserades 2019, var att cirkulera näringsämnen från Östersjön genom att skapa en marknadsdriven livsmedelsproduktionskedja som gör en hållbar användning av cyprinidfisk, samt öka efterfrågan på cyprinidfisk i Sverige och Åland.
Projektet, samfinansierat av Östersjön Action Plan Fund, involverade Race For The Baltic, Guldhaven Pelagiska, Rädda Lumparn, Ålands Fiskarförbund och John Nurminen Foundation. Ett av syftena med projektet var att säkerställa att cyprinidfisk inte innehåller höga koncentrationer av tungmetaller och andra farliga ämnen och kan därmed säkert användas som livsmedel.Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), som samarbetat med projektet, analyserade en stor antal prover från fem platser längs Sveriges östkust. Dessutom tog projektpartners prover av cyprinidfisk från Sverige och Åland. Totalt togs 127 prover från sju olika platser. Proverna innehöll braxen, mört och ide.Högsta tillåtna nivå (MAL) av toxiner i fiskmuskler definieras av Europeiska kommissionens förordning för kvicksilver, kadmium, dioxiner och PCB.Resultaten visar att de undersökta halterna av miljögifter inte översteg det europeiska maxvärdet tillåtna halter i maten och att cyprinidfisk från Östersjön i allmänhet är säkra att äta.
• Kvicksilver: under Europeiska gränsvärden
• Kadmium: under Europeiska gränsvärden
• Dioxiner och dioxinlika PCB: under Europeiska gränsvärden
• Icke-dioxinliknande PCB: under Europeiska gränsvärden
För PFAS-föreningar har högsta tillåtna halter i livsmedel inte definierats men är för närvarande underutvecklingen i EU. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har dock satt ett tolerabelt veckointag (TWI) för vissa PFAS föreningar. Enligt TWI-beräkning, om cyprinider konsumeras varje vecka kan en vuxen med säkerhet konsumera 250 g cyprinid fisk vilket innebär 3-6 fiskbiffar eller hamburgare per vecka.