Fiskburgare med sting serverat med jordnötsmajonnäs med lime
Recept från kock Paul Svensson, Strömsö, SVT
Yield: 6 personer
Författare: Paul Svensson
Fiskburgare
- 600 g braxen och idfärs
- 1 st gul lök
- 1 st äggvita
- 1 st röd chili
- 2 dl grädde
- 1 st lime, skalet
- 2 cm ingefära
- 1/2 kruka koriander
- salt
- olja och smör till stekning
Jordnötsmajonnäs med lime
- 1 st äggula
- 1 st lime
- 2 dl jordnötsolja
- 1 msk sesamolja
- 1/2 dl saltade och rostade jordnötter
Hamburgerbröd
- 30 g jäst
- 2 dl vatten
- 1/4 dl honung
- 1 tsk salt
- 3 dl ekologisk speltsikt
- 3 dl ekologiskt speltfullkorn
- 40 g rumstempererat smör
- ägg till pensling
- sesamfrön
Fiskburgare
Blanda kall färs med äggvita, iskall grädde, rivet limeskal och finhackad koriander. Genom att att ha kalla ingredienser binds färsen och biffarna håller ihop bättre. Smaka av med salt.
Forma hamburgare och stek i olja och smör på låg värme för att ge fin färg. Baka i ugn, 120 grader i cirka 7 - 8 minuter eller till en innertemperatur på cirka 70 grader.
Jordnötsmajonnäs med lime
Mixa äggula, limeskal, limejuice och lite salt. Vispa i oljan försiktigt.
Smaka av med sesamolja.
Avsluta med att blanda i hackade jordnötter.
Hamburgerbröd, 10 st
Blanda alla ingredienser i matberedare, låt jäsa i bunken en timme.
Baka ut till runda hamburgerbröd, platta till dem lite och låt jäsa på plåt i cirka 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i ugn, 200 grader tills bröden är klara, cirka 10-15 minuter.