Go Back

Fiskburgare med sting serverat med jordnötsmajonnäs med lime

Recept från kock Paul Svensson, Strömsö, SVT
Yield: 6 personer
Författare: Paul Svensson

Materials

Fiskburgare

  • 600 g braxen och idfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 st äggvita
  • 1 st röd chili
  • 2 dl grädde
  • 1 st lime, skalet
  • 2 cm ingefära
  • 1/2 kruka koriander
  • salt
  • olja och smör till stekning

Jordnötsmajonnäs med lime

  • 1 st äggula
  • 1 st lime
  • 2 dl jordnötsolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1/2 dl saltade och rostade jordnötter

Hamburgerbröd

  • 30 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1/4 dl honung
  • 1 tsk salt
  • 3 dl ekologisk speltsikt
  • 3 dl ekologiskt speltfullkorn
  • 40 g rumstempererat smör
  • ägg till pensling
  • sesamfrön

Instruktioner

Fiskburgare

  • Blanda kall färs med äggvita, iskall grädde, rivet limeskal och finhackad koriander. Genom att att ha kalla ingredienser binds färsen och biffarna håller ihop bättre. Smaka av med salt.
  • Forma hamburgare och stek i olja och smör på låg värme för att ge fin färg. Baka i ugn, 120 grader i cirka 7 - 8 minuter eller till en innertemperatur på cirka 70 grader.

Jordnötsmajonnäs med lime

  • Mixa äggula, limeskal, limejuice och lite salt. Vispa i oljan försiktigt.
  • Smaka av med sesamolja.
  • Avsluta med att blanda i hackade jordnötter.

Hamburgerbröd, 10 st

  • Blanda alla ingredienser i matberedare, låt jäsa i bunken en timme.
  • Baka ut till runda hamburgerbröd, platta till dem lite och låt jäsa på plåt i cirka 30 minuter.
  • Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
  • Grädda i ugn, 200 grader tills bröden är klara, cirka 10-15 minuter.