Lägg inte mer lök på den odlade laxen. Byt till den hållbara braxen.

Recept

Här får du ta del av goda recept komponerade av kockar som likt oss är måna om att sätta fler hållbara fiskrätter på menyer runt om i Sverige.

Taco med krispiga grönsaker och svart bönkräm

Frida Ronge
Detta recept är framtaget av den prisbelönta kocken Frida Ronge som brinner för hållbarhet. Recepten är anpassade till många.
KockFrida Ronge
Portioner 10 personer

Ingredienser
  

Taco med krispiga grönsaker

  • 10 st braxen och idburgare
  • 3 dl grovrivna morötter
  • 3 dl grovriven vitkål
  • 2 dl majs
  • 1 dl gurktärningar
  • 1 dl crème fraiche
  • 10 st majstortilla
  • 10 msk grovhackad koriander (kan uteslutas)
  • 10 st limeklyftor (kan uteslutas)

Svart bönkräm

  • 250 g svarta bönor
  • 1 msk limesaft
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Instruktioner
 

Svart bönkräm och krispiga grönsaker

  • Mixa bönorna till en slät kräm med vatten och lime. Smaksätt med spiskummin, salt och peppar.
  • Hacka grönsaker.

Braxen- och idburgare

  • För bästa resultat stek fiskbiffen först i en stekpanna, ett par minuter på varje sida på medeltemperatur. Grädda sedan i ugnen på 200 grader tills biffen har en innertemperatur på cirka 70 grader.
  • Fiskbiffen kan även läggas direkt på galler alternativt på ett gastrobleck med fett eller bakplåtspapper men då blir ytan något mjukare. Sju minuter för tinade burgare och 17 minuter för frysta.
  • Dela fiskbiffarna på hälften och servera på tortillabrödet med grönsaker och såser.

Ugnsbakad fiskbiff med krämiga currymakaroner

Frida Ronge
Detta recept är framtaget av den prisbelönta kocken Frida Ronge som brinner för hållbarhet. Recepten är anpassade till många.
KockFrida Ronge
Portioner 10 personer

Ingredienser
  

Ungsbakad fiskbiff

  • 10 st braxen- och idbiffar
  • 1 st broccolihuvud
  • 3-4 st morötter
  • 10 st citronklyftor

Currymakaroner

  • 900 g makaroner
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 dl majonnäs
  • 2-3 msk curry
  • 1/2 st saft från en halv citron
  • 3 msk mango chutney
  • smaka av med salt

Instruktioner
 

Currymakaroner

  • Koka makaronerna enligt intruktionerna och spola dem kalla under vatten i ett durkslag.
  • Blanda ihop övriga ingredienser till currysåsen och blanda stegvis i såsen med makaronerna till önskad konsistens.

Fiskbiffar

  • För bästa resultat stek fiskbiffen först i en stekpanna, ett par minuter på varje sida på medeltemperatur. Grädda sedan i ugnen på 200 grader tills biffen har en innertemperatur på cirka 70 grader.
  • Fiskbiffen kan även läggas direkt på galler alternativt på ett gastrobleck med fett eller bakplåtspapper men då blir ytan något mjukare. Sju minuter för tinade och 17 minuter för frysta.

Grönsaker

  • Skala och skär morötterna i bitar, skala stjälken och broccolin och dela den i mindre bitar och buketter.
  • Koka grönsakerna al dente.
  • Servera allt med sallad och citron.

Ugnsbakad fiskbiff med gurkmejaris

Frida Ronge
Serveras med ärtor, moror, kikärtor, majs, mango-chutneysås och finstrimlad rödkålssallad
KockFrida Ronge
Portioner 10 personer

Ingredienser
  

Gurkmejaris

  • 5 dl jasminris
  • 11 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 st morötter i bitar
  • 2 dl kikärter
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1 dl majs

Mango-chutneysås

  • 5 dl crème fraiche
  • 4 msk mango-chutneysås
  • 10 st fiskbiffar
  • 1/2 st rödkålshuvud
  • 50 g färsk persilja
  • 10 st knäckebröd med smör
  • ev limeklyftor

Instruktioner
 

  • Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. När det är klart låt det stå under lock och vila cirka tio minuter innan det blandas med grönsakerna.
  • Koka morötterna al dente. Blanda ner alla grönsaker i riset.
  • Rör ned mango-chutney i crème fraichen och smaka av med salt.
  • För bästa resultat stek fiskbiffen först i en stekpanna, ett par minuter på varje sida på medeltemperatur. Grädda sedan i ungen på 200 grader tills biffen har en innertemperatur på cirka 70 grader.
  • Fiskbiffen kan även läggas direkt på galler alternativt på ett gastrobleck med fett eller bakplåtspapper men då blir ytan något mjukare. Sju minuter för tinade biffar och sjutton minuter för frysta.
  • Strimla rödkålen så tunt som möjligt och servera fiskbiffarna med grönsaksriset, rödkålen och mango-chutneysåsen.
  • Knäckebröd och limeklyftor som tillbehör.

Fiskburgare med bröd

Frida Ronge
Med sallad, gurka, tomat, remouladsås och potatismos
KockFrida Ronge
Portioner 10 personer

Ingredienser
  

Remouladsås

  • 3 dl crème fraiche
  • 2 dl majonnäs
  • 2-3 msk curry
  • 3 msk mango chutney
  • 1/2 dl saltgurka eller blandade pickles
  • 3 msk kapris
  • smaka av med salt och peppar

Potatismos

  • 2 kg potatis
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 4 krm vitpeppar
  • salt

Fiskbiffar och sallad

  • 10 st fiskbiffar
  • 10 st hamburgerbröd
  • 3 st skivade tomater
  • 1/2 st skivad gurka

Instruktioner
 

  • Blanda ihop ingredienser till currysåsen.
  • Mixa saltgurka eller blandade pickles med stavmixer och blanda med currymajonäsen, tillsätt kapris och smaka av med salt och peppar.
  • Koka potatisen mjuk och blanda ned resten av ingredienserna till potatismoset.
  • För bästa resultat stek fiskbiffen först i en stekpanna, ett par minuter på varje sida på medeltemperatur. Grädda sedan i ugnen på 200 grader tills biffen har en innertemperatur på cirka 70 grader.
  • Fiskbiffarna kan även läggas direkt på galler alternativt på ett gastrobleck med fett eller på ett bakplåtspapper men då blir ytan något mjukare. Sju minuter för tinade biffar och sjutton minuter för frysta.
  • Lägg på remouladsås på brödet, lägg på fiskbiffen, toppa med grönsaker och servera med potatismos.

Ugnsbakad fiskbiff med rostad sötpotatis

Frida Ronge
Serveras med grönärtshummus, råriven rödbeta, citron och turkisk yoghurt.
KockFrida Ronge
Portioner 10 personer

Ingredienser
  

Grönärtshummus

  • 500 g gröna ärtor
  • 1/2 st saft från en halv citron
  • 1/2 dl rapsolja
  • ev mynta som smaksättning

Fiskbiffar, sötpotatis och grönsaker

  • 10 st braxen och idbiffar
  • 5 st stora sötpotatisar
  • 4 msk olivolja
  • 4 st rödbetor
  • 5 dl turkisk yogurt
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar
  • ev vattenkrasse som topping

Instruktioner
 

  • Tina ärtorna och mixa med olja, citronsaft, mynta, salt och peppar
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skiva sötpotatisklyftorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och salt. Grädda i ugnen i cirka 30 till 35 minuter.
  • För bästa resultat stek fiskbiffen först i en stekpanna, ett par minuter på varje sida på medeltemperatur. Grädda sedan i ugnen på 200 grader tills biffen har en innertemperatur på cirka 70 grader.
  • Fiskbiffen kan läggas direkt på galler alternativt på ett gastrobläck med fett eller bakplåtspapper men då blir ytan något mjukare. Sju minuter för tinade biffar och sjutton minuter för frysta.
  • Servera allt tillsammans med färsk citron och grönärtshummus.

Fiskburgare med sting serverat med jordnötsmajonnäs med lime

Paul Svensson
Recept från kock Paul Svensson, Strömsö, SVT
KockPaul Svensson
Portioner 6 personer

Ingredienser
  

Fiskburgare

  • 600 g braxen och idfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 st äggvita
  • 1 st röd chili
  • 2 dl grädde
  • 1 st lime, skalet
  • 2 cm ingefära
  • 1/2 kruka koriander
  • salt
  • olja och smör till stekning

Jordnötsmajonnäs med lime

  • 1 st äggula
  • 1 st lime
  • 2 dl jordnötsolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1/2 dl saltade och rostade jordnötter

Hamburgerbröd

  • 30 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1/4 dl honung
  • 1 tsk salt
  • 3 dl ekologisk speltsikt
  • 3 dl ekologiskt speltfullkorn
  • 40 g rumstempererat smör
  • ägg till pensling
  • sesamfrön

Instruktioner
 

Fiskburgare

  • Blanda kall färs med äggvita, iskall grädde, rivet limeskal och finhackad koriander. Genom att att ha kalla ingredienser binds färsen och biffarna håller ihop bättre. Smaka av med salt.
  • Forma hamburgare och stek i olja och smör på låg värme för att ge fin färg. Baka i ugn, 120 grader i cirka 7 – 8 minuter eller till en innertemperatur på cirka 70 grader.

Jordnötsmajonnäs med lime

  • Mixa äggula, limeskal, limejuice och lite salt. Vispa i oljan försiktigt.
  • Smaka av med sesamolja.
  • Avsluta med att blanda i hackade jordnötter.

Hamburgerbröd, 10 st

  • Blanda alla ingredienser i matberedare, låt jäsa i bunken en timme.
  • Baka ut till runda hamburgerbröd, platta till dem lite och låt jäsa på plåt i cirka 30 minuter.
  • Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
  • Grädda i ugn, 200 grader tills bröden är klara, cirka 10-15 minuter.

Taco med ärtguaca, syrad rödkål, pankofriterad brax, äpple & friterad schalottenlök

Recept från Food Jam ”Dags för brax”– en matinnovationstävling. Jonathan Nordström Hemma på Sörgården, Philip Lavin student, Andreas Kalomenidis från Bykrogen i Österlöv, Sofie Holmberg student, Stina Persson frilansande kock, Daniel Brennwald student
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

Ingredienser

  • 400 g benfria braxbitar
  • 2 dl panko eller ströbröd
  • 2 dl mjöl

Instruktioner
 

Gör så här

  • Strimla rödkål och massera med vinäger. Smaka av med salt och peppar.
    2. Hacka chili, schalottenlök och blanda med tinade ärtor. Mixa, smaka av med salt och peppar och limejuice
    3. Fritera schalottenlök. Låt rinna av på papper.
    4. Vänd braxbitarna i mjöl, ägg och panko. Fritera i olja på ca 180 grader. När bitarna är gyllene är de klara. Låt droppa av på papper.
    5. Strimla äpplet
    6. Servera med tortillabröd och ät som en taco