Braxen som matfisk – en innovativ historia

Hälsosam vildfångad

Vill du äta god vildfångad fisk och samtidigt bidra till en bättre miljö? Då ska du äta braxen  – en miljöhjälte med både historia och framtid.

Braxen är kanske inte den mest kända bland våra matfiskar, men så har det inte alltid varit. På 1700-talet ansågs kaviar gjord på braxens rom till och med läckrare än rysk kaviar och i Finland är den än i dag en vanlig och mycket populär matfisk. 

– Jag som är uppvuxen i Finland har levt med braxen hela livet, säger Teija Aho, VD Guldhaven Pelagiska. Den delikatess jag tycker bäst om är rökt braxen.

Minskar övergödningen i Östersjön tack vare småskaligt kustnära fiske

Förutom att den är god att äta finns det andra anledningar att gilla karpfiskar som braxen och id. När vi fiskar dessa arter bidrar vi nämligen till att lösa miljöproblemen i Östersjön.

Vattnet i Östersjön har höga halter av fosfor och kväve med övergödning som följd. I dessa vatten trivs braxen och id utomordentligt bra. Samtidigt är de fenor på att binda både fosfor och kväve. Hållbart fiske av dessa arter kan bidra till att minska övergödningen och förbättra ekobalansen i våra vatten.

Ett hälsosamt val utan miljögifter

Tack vare braxen och idens låga fetthalt samlar de inte på sig några miljögifter som fetare fisk kan göra. Provtagningar visar att värdena ligger långt under gränsvärdena vilket Livsmedelsverket bekräftar. Det är helt enkelt en hållbar, god och hälsosam fisk att servera, och tack vare sin milda smak passar den i många maträtter och är lätt att smaksätta. Beställ provlåda!

Innovation och samarbete ger resultat

Trots att braxen är en råvara som finns i överflöd i våra svenska kustvatten har den inte fiskats i någon större utsträckning. Nu ser Teijja, tack vare projektet Baltic Fish, en ändring på det. En outnyttjad resurs kommer till nytta tack vare innovativa arbetssätt och brett samarbete mellan näringsliv, myndigheter, forskning och miljöorganisationer.

– Det känns verkligen som det kommer att leda till något bra, användbart och praktiskt. Det är väldigt positivt.

Och även de lokala yrkesfiskarna är nöjda. Fredrik Persson, från Luleå ser fördelarna för fisket i området.

– För oss som har små båtar och ofta är ensamma är det viktigt att det småskaliga kustnärafisket lever kvar och att vi hittar nya sätt att fiska på. Vi vill inte att fiskeindustrin bara ska styras av de jättestora båtarna.

Länsstyrelsen i Norrbotten ser mycket positivt på fisket av braxen och projektet Baltic Fish.

-Vi tycker det är intressant på flera sätt. Projektet har möjlighet att ha positiva effekter både på det småskaliga, kustnära fisket. De här fiskarterna är en outnyttjad resurs och projektet kan även ha positiva miljöeffekter, säger Lisa Loeb, Länsstyrelsen Norrbotten.

Jobbar du i storkök?

Just nu har du chansen att provlåda av vildfångad braxenfärs och biffar och burgare. Rätter som uppfyller många mål!

Större kvantiteter går att beställa från grossist. Vill du veta mer om braxen och id eller hela projektet kontakta oss.

Relaterad läsning


hållbar Hälsosam vildfångad

Braxen – Nya produkter tajmar marknaden helt rätt

Under hösten har en rad nya produkter av den klimatsmarta fisken braxen lanserats på den svenska marknaden. Intresset och efterfrågan har varit långt mycket större än initiativtagarna vågat hoppas... Läs mer »

vildfångad

Vildfångad, god och klimatsmart – beställ en gratis provlåda

Vill du äta god vildfångad fisk och samtidigt bidra till en bättre miljö? Då ska du äta braxen och id – miljöhjältar med både historia och framtid. Nu kan... Läs mer »

hållbar Hälsosam

Braxen – en hållbar och hälsosam fisk

Vill du att maten på din tallrik inte bara ska vara god och hälsosam utan också göra gott för miljön? Då är braxen och id fiskarna för dig. Intresset... Läs mer »

vildfångad

Skonsamma redskap när braxen och id fiskas i Östersjön

Det är inte vilka redskap som helst som används när braxen och id fiskas. Tvärtom pågår ett ständigt arbete inom projektet Baltic Fish, för att utveckla skonsamma redskap och... Läs mer »