Vill du att maten på din tallrik inte bara ska vara god och hälsosam utan också göra gott för miljön? Då är braxen och id fiskarna för dig.
Intresset för fiske av karpfisk som braxen och id är stort. Och det blir bara större i takt med att projektet Baltic Fish visar på stora fördelar för miljön. Projektet Baltic Fish är ett unikt samarbete mellan nordiska miljöorganisationer, fiskare, fiskproducenter, myndigheter och forskare. Genom att fiska braxen och id tas näringsämnen som kväve och fosfor ut ur vattnet och övergödningen kan minska. Tack vare fiskarnas låga fetthalt samlar de inte på sig några miljögifter som fetare fisk kan göra, något som de provtagningar som livsmedelsverket tagit del av bekräftar. Provresultaten ligger långt under gränsvärdena.
Utöver miljöaspekten finns det andra fördelar med att fiska braxen som finns i stora bestånd i våra vatten.
– Resurser som tidigare inte utnyttjats förvandlas i och med fisket till nya, inhemska livsmedel som dessutom är hälsosamma säger Teija Aho, VD Guldhaven Pelagiska som är en av parterna i projektet Baltic Fish.
Kent Karlsson, yrkesfiskare och ägare av Guldhaven Pelagiska ser även möjligheter till nya arbetstillfällen och inkomster.
– Ja, tack vare att vi utvecklar sätten att fiska braxen kan vi i förlängningen till och med slippa importera fisk och det är ju bra för vår inhemska fiskeindustri.
Idén att fiska braxen är inte ny men traditionen har fått nytt liv tack vare projektet. Och det finns gott om fisk att fånga. Fredrik Persson, småskalig fiskare från Luleå, berättar hur det känns att vara ute och vittja ryssjorna när de är fulla med braxen.
– Det är ju det här man vill som fiskare, få riktigt mycket fisk!