Fiskarten id är en klimatsmart fisk som det finns gott om i vattnet utanför Gotland. Därför är det kustnära fisket viktigt både för miljön och för samhället, menar Andreas Pettersson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Gotland.
2015 antog FN:s medlemsländer 17 globala mål för en hållbar utveckling i Agenda 2030. Att det småskaliga kustnära fisket av hittills outnyttjade fiskarter som id och braxen är bra kan kopplas till flera av dem. Anderas Pettersson utvecklar.
-Vi pratar mycket om miljömål, om att vi vill ha ett levande kustsamhälle och att det småskaliga fisket bidrar till att utveckla vår landsbygd och livsmedelsproduktion. Men man ska inte glömma att id och braxen dessutom innehåller mycket näring och därmed bidrar till målen för mat och livsmedelsstrategier, menar Andreas.
Men en förutsättning är att fisket sker inom ekologiska ramar och på ett hållbart sätt. Därför används redskap som är anpassade för att bevara bestånden av arterna och se till att resurserna inte överutnyttjas.
-Det kustnära fisket sliter inte på bestånden på samma sätt som det storskaliga industriella fisket. Tack vare skonsamma fiskeredskap kan vi kontrollera vad som fångas och vad vi släpper tillbaka, så det är ingen risk för överfiske, säger Andreas.
På Gotland används ryssjor vid fisket av id. De är anpassade för att uppfylla den lagstiftning som finns och skadar inte fisken. Dessutom är de selektiva, det vill säga att de kan skilja på fisk och fisk.
-Ryssjorna har flyktöppningar, vilket betyder att den fisken som inte är tänkt att fiskas upp kan ta sig ur, utan att skadas, berättar Andreas.
Förutom att iden är en klimatsmart art är den dessutom en underutnyttjad och nyttig resurs som vi bör äta mer av, enligt Andreas.
-Ska vi vara klimatsmarta på riktigt så behöver vi äta andra arter än de vi är vana vid. Då går det inte att bara äta lax och torsk. Det är precis som med produkter från jordbruket, där äter vi ju också många olika saker.
Länsstyrelsens engagemang i det kustnära fisket har två delar. Förutom att uppmuntra det miljövänliga småskaliga fisket och livsmedelsproduktionen på Gotland så ska Länsstyrelsen även utöva en tillsynsroll, berättar Andreas avslutningsvis.
-De två ska gå hand i hand och det gör det verkligen i det här projektet. Ett hållbart fiske med skonsamma redskap och i en småskalighet gör att bestånden påverkas väldigt lite. Det håller vi koll på!